Blogg

Porttelefon – Guide för upphandling med 6 tips!

Porttelefon

Står ni i begrepp till att köpa in porttelefon till er fastighet, bostadsrättsförening eller kontor? Då har troligtvis det uppkommit en del frågetecken om hur tekniken fungerar, vad man behöver tänka på och vilka fällor det finns att gå i. I det här inlägget ska vi försöka reda ut de frågetecken ni står inför, förklara hur porttelefoni fungerar och vad just ni behöver tänka på inför att ni ska handla upp en leverantör för detta. Vi tillhandahåller porttelefoni och passersystem från Aptus, RCO, ASSA, Axema och tyska Siedle

Bort med nycklar och koder och in med personliga taggar och porttelefon. Så är resonemanget hos de absolut flesta bostadsrättsföreningar, fastighetsägare och företag. Nycklar och koder är föråldrat för dessa typer av fastigheter och innebär generellt säkerhetsproblem, ökad administration och stora kostnader vid nyckelbortfall.

En porttelefon som sitter monterad i entrédörren tar bort dessa problem. Den som är behörig och har fått en tagg/bricka/passerkort tilldelat till sig kan utan problem lägga den mot porttelefonen som öppnar dörren och den boende kan ta sig in.

Skulle behörig person tappa sin tagg/bricka/passerkort kan administratören enkelt spärra det och skapa en ny. Skulle en besökande person komma till dörren och vilja komma in kan dem enkelt bläddra igenom det register av boenden som finns färdigprogrammerat i porttelefonen och trycka på namnet den ska besöka. Uppringning sker då till boendekunden som enkelt via sin telefon kan öppna dörren direkt från sin mobiltelefon eller svarsapparat.

Det finns ett stort antal som undviker porttelefon eftersom att man misstänker att det kommer att ’’busringas’’ mitt i natten och boenden ska behöva vakna i onödan. Det finns även dem som har personer med skyddade identiteter eller av andra anledningar inte vill presenteras i porttelefonen. Detta är missuppfattningar om hur tekniken fungerar. Avseende busringningar så schemalägger vi oftast uppringningen att enbart kunna ske mellan 07.00 – 22.30 (anpassat efter vår beställares önskemål) och det brukar fungera bra. När det kommer till fastigheter som har boenden som inte vill visa sitt namn i porttelefonen löser man det oftast med att uppringning sker via en manöver (exv. stjärna + lgh-nummer + OK) eller att presentation i registret enbart utgörs av lägenhetsnummer eller initialer.

Vi har flera dörrar i vårt skalskydd som leder in i vår fastighet – måste vi då ha porttelefoni på varje dörr? Både ja och nej. Har ni flera uppgångar som leder upp till boendelägenheter ska det sitta porttelefon i varje trappuppgång. Har ni däremot soprum, cykelrum, dörrar in till innergård, garage etc. så bör ni istället ha kortläsare på dessa dörrar och inte porttelefoner. Enbart behöriga (boenden) skall ha tillträde till dessa utrymmen och har då sin tagg/bricka/passerkort att använda för att passera genom dörren.

Ett grundläggande val ni måste ta ställning till inför upphandling är hur uppringning skall ske. Vi förespråkar i 9 fall av 10 att beställa med uppringning till mobiltelefon och inte montera svarsapparater i lägenheterna. Anledningen är att det minskar kostnaderna drastiskt, blir mycket enklare installations- och projektmässigt (då ingen installation överhuvudtaget krävs i lägenheterna) och boenden kan öppna varifrån som helst. Svarsapparater är bara bra där det kan vara ett problem med fjärröppning till obehöriga personer då man i praktiken kan vara var som helst och öppna upp dörren. Det enda som krävs vid uppringning till mobiltelefon är en s.k. ATA-box med ett IP-telefoniabonnemang som ringer upp de nummer som är kopplad till vardera person/boende.

En viktig aspekt att ta hänsyn till är det estetiska. Kravställning gällande montage, ev. infällning och plädering ska diskuteras och presenteras tydligt i upphandlingen. Ingen fastighetsägare eller företag vill ha en icke-tilltalande entré som har stora och synliga installationer. Det estetiska går att göra mycket med och det finns mycket bra lösningar för att fälla in, dölja och göra montaget mycket prydligt (Om ni redan har en porttelefon ni önskar plädera eller få dolt montage för kan ni kontakta oss).

Investeringsmässigt ligger porttelefoni sällan i det större slaget som ett företag, fastighetsbolag eller bostadsrättsförening gör varför det är intressant att överväga både för mindre och större fastighetsägare. Det är väldigt skalbart och går att göra väldigt simpelt till relativt avancerat beroende på ambitionsnivå.

Sammanfattningsvis är det följande punkter ni som beställare bör beakta vid upphandling av porttelefonisystem:

1) Hur ser vårt skalskydd ut? Har vi flertalet entrédörrar?

2) Har vi övriga dörrar som kräver kortläsare, exv. garage eller cykelrum?

3) Ska uppringning ske från svarsapparat eller mobil?

4) Mellan vilka tider ska uppringning tillåtas ske?

5) Hur ska installationerna se ut rent estetiskt? Vad har vi för krav?

6) Vilken budget har vi?

Vi hjälper er mer än gärna med att leverera ert nya porttelefonisystem och reda ut dessa frågor tillsammans med er. Oavsett om ni väljer oss eller någon annan leverantör är ni varmt välkomna att kontakt oss på nedan uppgifter eller fylla i formuläret för att ställa de frågor ni önskar svar i så kommer vi återkomma till er med svar. I våra ljusa och fräscha lokaler i Bromma kan ni även se dessa lösningar i verkligheten och få det förklarat exakt hur det fungerar mer ingående av våra duktiga säljare och produktspecialister.

Läs mer om vårt utbud av porttelefoni här!